Piekarnia Paraczyńscy
CHLEB ORKISZOWY – NOWOŚĆ nr. 1
Wszystko zaczyna się od ziarna… Pierr Delbet znany francuski chirurg powiedział „ Żadna dziedzina nauki nawet medycyna nie ma tak dużego wpływu na zdrowie człowieka jak rolnictwo” Natura daje życie, da też zdrowie. Wybierając produkty, żywność bez pestycydów, antybiotyków, preparatów przyśpieszających wzrost dbamy nie tylko o nasze zdrowie ale chronimy też naturę. Nie ma takiej miary, takiej wartości, która potrafi ocenić korzyści płynące z prowadzenia zdrowego stylu życia oraz jedzenia na bazie czystych produktów jakie daje nam natura. Zdrowie, promienna skóra, witalność to najlepszy prezent jaki możemy podarować sobie i swoim bliskim. Zdrowe odżywianie to wykorzystanie produktów o prostym składzie, które powstały w zgodzie z naturą bez pośpiechu… W odpowiedzi na wiele zapytań klientów, którzy poszukują sposobów na wzmocnienie organizmu chcą zadbać o pozytywną energię na cały dzień wprowadziliśmy do naszej oferty nowy produkt chleb orkiszowy z mąki naturalnej Bio z upraw ekologicznych na Kujawach. Dlaczego mąka orkiszowa ? Ziarna orkiszu to lepsza kondycja serca, układu krążenia, zdrowa i piękna skóra. Mąka orkiszowa bogata w witaminy z grupy B, minerały takie jak magnez, żelazo poprawiają krążenie krwi, a to pozytywnie wpływa na dotlenienie skóry, a to nadaje jej świeżość i blask. Korzyści są nie do przecenienia. Naszym zdaniem warto. Zapraszamy do smakowania, jesteśmy ciekawi Waszych opinii.

Skład : -mąka orkiszowa jasna typ A -mąka orkiszowa typ B -otręby orkiszowe -ziarno słonecznika -zakwas -sól
CHLEB z mąki PŁASTURKI – NOWOŚĆ nr. 2
Moda? Chwilowy trend? Czy gwarancja zdrowia ? Jak myślicie kochani? Pieczenie, wypiekanie proste zwyczajne bez pośpiechu, smaczne. Każda piekarnia ma swoje unikalne receptury i składniki, sekrety, które sprawiają że ich wypieki są wyjątkowe. W każdym kęsie wyraża się historia, pasja i miłość do pieczenia. Wystarczy otworzyć umysł, próbować nowych smaków i najważniejsze mieć z tego zabawę. Jeśli lubisz wypiekane chrupiące pieczywo, nie boisz się glutenu i kochasz dania mączne to nie grzech. Wystarczy zastąpić klasyczną mąkę mąką ekologiczną, która nie posiada sztucznych polepszaczy smaku i innych dziwnych składników, które wpływają negatywnie na Wasze zdrowie. W ostatnim czasie piekarstwo nabiera nowego wymiaru, chleb może być inspiracją i wyrazem twórczości. Każdy bochenek opowiada inną historię. Chcemy podzielić się z Wami nowym smakiem chleba z mąki z ziaren płaskurki. Płaskurka to prastara odmiana pszenicy znana ludzkości już od tysięcy lat. Niegdyś zapomniane zboże wraca do łask. Ziarna płaskurki charakteryzują się wysoką zawartością składników mineralnych takich jak magnez, fosfor, wapń oraz witamin A, E, B. Nieocenionymi składnikami są też przeciwutleniacze i błonnik pokarmowy, którego składnikiem są beta glukany uważane za naturalne preparaty wzmacniające odporność. Samo najlepsze dla całego organizmu. Potrawy przygotowane na bazie mąki z ziaren z płaskurki są niskokaloryczne i mają ponadczasowy smak. Nie musimy się martwić o trawienie, dobre samopoczucie czy niedobory ważnych składników w diecie. To wpływa na naszą kondycję, samopoczucie. Ten smak polubią nie tylko tradycjonaliści ale też smakosze. Przyjemnego smakowania kochani 🙂

Skład : -mąka z płaskurki -zakwas -sól
CHLEB z mąki SAMOPSZY – NOWOŚĆ nr. 3
Dlaczego wybór produktów do jadłospisu na bazie mąki z samopszy to bardzo dobry wybór? Mąka ekologiczna BIO z samopszy to skarbnica błonnika, przeciwutleniaczy, które mają ogromny wpływ na przeciwdziałanie i hamowanie procesów związanych z namnażaniem się komórek nowotworowych. To także doskonałe źródło wielu mikroelementów, życiodajnych pierwiastków i witamin. Wskazana jest osobom, które zmagają się z chorobami jelit, tarczycy, nadnerczy, narządu wzroku, stanami depresyjnymi czy problemami neurologicznymi. Jeżeli chcesz mieć dobre samopoczucie i zaczynać dzień z nową energią, zadbać o piękną skórę, włosy i paznokcie albo po prostu smakuje Ci chleb z tej właśnie mąki chrup na zdrowie kromki chleba z samopszy. Pozdrawiam serdecznie Miłego, smacznego dnia
Piekarnia Paraczyńscy –
Justyna Paraczyńska

CHLEB z mąki KRZYCY- NOWOŚĆ nr. 4
Właściwości zdrowotne tego ziarna także powinny zwrócić waszą uwagę. Co oprócz błonnika, białka i węglowodanów zapewnia nam krzyca? Przede wszystkim jest to zboże bogate w sterole, a zatem związki organiczne, które ograniczają wchłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym, a co za tym idzie, obniżają stężenie cholesterolu we krwi. To doskonała wiadomość dla osób, które narażone są na choroby sercowo-naczyniowe spowodowane właśnie wysokim stężeniem cholesterolu.
Oprócz steroli krzyca zawiera również duże ilości witaminy E, która nie bez powodu nazywana jest witaminą młodości. To bardzo silny przeciwutleniacz, który wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami, odpowiadającymi między innymi za proces starzenia się komórek, ale również za rozwój wielu chorób, w tym nowotworów. Co
ciekawe, mąka z krzycy jest bogata również w fitoestrogeny. To dobra wiadomość dla kobiet, które przechodzą przez ciężki okres menopauzy. Fitoestrogeny, czyli tak zwane roślinne estrogeny, mogą łagodzić dolegliwości podczas menopauzy.
Oczywiście krzyca i mąka z krzycy to również mnóstwo cennych minerałów. Znajdziemy w niej fosfor i wapń, które chronią kości i szkliwo, jod, który dba o zdrową tarczycę, a także sód i potas – minerały odpowiedzialne za prawidłowe ciśnienie krwi. Jak zatem widzicie, krzyca to naprawdę ciekawe zboże, które z pewnością warto uwzględnić w swojej diecie.
Piekarnia Paraczyńscy –
Justyna Paraczyńska
